hungariansurfer

Kísérlet arra, hogyan lehet egy tenger nélküli ország lakójából szörfös, nemcsak a neten... meg egy kis ez, az, főleg lila.

Surferálom számokban

2009.10.02. 11:46 bazsd

A napokban léptem az eddigi legrövidebb deszkára, 6’3”-6’1” (alig nagyobb, mint én), a pontos hosszt illetően eltért a tulaj és az eladó srác véleménye. Már az előző, 6’8”-as boarddal is sikerült nemcsak felállni egy hullámra, ma már azt kapom el, amelyiket akarom – meg persze amelyik elkapva akar lenni -, hanem végig siklani a hullám mentén. Itt kezdődik a surf! Ahogy siklottam már volt időm körülnézni, és csak egy kicsit próbáljátok elképzelni, h milyen az, amikor egyszercsak meglátjátok a kb. 20-30 vagy akár 50 méter hosszan a mögöttetek leboruló víztömeget, ami adja a sebességet, másrészt meg, ha hiba van, akkor szívás, illetve nyelés – szigorúság van itt.

Mi ennek az ára számokban? Egy hosszúujjú wetsuit már £ 50-ért rendelhető a neten (GUL G-Force eddig faszán bírta), de itt a tél, kell a drylook cucc. A ruha £ 250-330, kesztyű, cipő £ 30-50 körül, egy használt deszka pedig £ 100-200 között van. Board tárolás £ 5-10/hét, vagy autó, £ 300 körül már el lehet csípni egy-egy elfogadható ajánlatot. Biztosítás egy évre kb. £ 200-300, de sokmindentől függ.

A sziget nem olcsó, valszeg ez a legdrágább része UK-nek. Annak ellenére, h mezőgazdaságból származik sokak jövedelme, és magyar szemmel nézve mérhetetlen jóléte, rohadt drága az élelmiszer, köszönhetően annak, hogy nem engedték a szigetre települni a nagy áruházláncokat, pl. Tesco, Sailsbury, etc. Tehát aki itt akarja csiszolni szörfös tudását annak nem árt tisztában lennie az alábbiakkal.

A legolcsóbb kenyér kb. £ 1,20, tej £ 1,06. A napi kaja ára a helyi kiskerláncok egyikében (SPAR!, Co-operative, Checkers) vásárolva olyan £ 5-10 között jön, attól függően, mekkora a gyomor befogadó képessége, és a gyomor tulajdonosának igényeitől.

Albérlet. Na, ez húzós! A kvalifikáció nélküli albik (vagyis ha vk kevesebb mint 5 vagy 12 éve lakik itt Jeseyn) a legdrágábbak. £ 100/hét körüli árért egy konyhasarokkal felszerelt szoba már nagyon jónak mondható. Ebből is látszik, h vagy jó lóvét kell itt keresni, vagy más megoldásban kell gondolkodni.

(Ez most az albim)

A másik megoldás a szállodázás. Vagyis amit én is csinálok. Melóhely, szállás, és kaja egy helyen. A szállás egy külön szobát jelent, mosdósarokkal heti £ 67.48-at fizetek. Az árban benne van a napi kétszeri kaja is.

Hivatalosan heti 40 óra melóval olyan £ 240-250 körül lehet keresni, minimálbérrel számolva (£ 6.08/óra. Vagyis, ha az albi elvisz kb 100-150-et a kaja meg 40-70-et, akkor nem sok marad egyébre, spórolásra, meg szociális vigadalomra.

Ott van még a közlekedés, aminek legolcsóbb formája a gyaloglás, de ugye az időfaktor! Arról nem is beszélve, ha a melóhely nem háznál van, mint itt, hanem utazni kell érte. Egy buszjegy £ 1-1.5, és a bérlet sem olcsó, melósoknak a return tikett majd’ £ 50 egy hónapra. Egy használt kocsi aukción már akár £ 100-ért is elcsíphető, de a fenti összeg reálisabb, £ 300-500, plusz a biztosítás.

Egy bringa olyan £ 10-20-ért kapható charity shopban, használt robogó robogó pár száz fontért vásárolható, ami a leggyorsabb közlekedési eszköz, tekintve a reggeli és esti dugókat, de az őszi téli viharos-esős időben nem tökéletes megoldás.

A szociális élet tartozéka a sör, ami pubban olyan £ 2-3 font, boltban olyan £ 1. Bor boltban már £ 4-5-ért kapható, töménnyel £ 15-ért nyírhatod az agyad. Belépőt is szednek a klubok többségében (asszem, £ 8 volt a legdrágább), ahol a pubokkal szemben lehet riszálni és nem zár be 11-kor, hanem csak 2-kor.

Kb. ennyi a rögvaló itt, vagyis az álmokhoz persze, hogy kell bankszámla, amire érkezik a zsé, de az álom a zségenerátor, hiszen minek kelnék fel reggelente, ha nem volna vm, ami húzna?! Pl. tegnap néztem egy használt boardot £ 99-ért, amit még csekkol a főnököm, vagyis egy „álomegység” megvalósítása, szörf saját deszkán, kb £ 120 (mer ugye kell a leash, vagyis kötél, meg némi vax is). Ha megveszem, az bréking nyúz lesz! (Ennél komolyabb lesz, ha olyan helyre települök, ahol wetsiut nélkül, kisgatyában lehet a hullámokon zúzni.)

Az álom része, h továbbra is intenzív Tenacious D hatás alatt állok. Távoli rokonságot érzek köztük és a The Little Nighmare Music project között – egyikük sem veszi halál komolyan saját magát, de mindezt mégis nagyon elkötelezetten és hatalmas zenei technikai háttérrel teszik.

(*** Most vettem észre, h egy másik szörfös videót akartam egy korábbi posztba besummantani. Ezt:

GoPro Helmet HERO WIDE from benoit de cuniac on Vimeo.

A szállodába nemrég érkezett még két francia arc, személyzetnek. 18 évesek a Morgana pincérkedik, Florian meg szakácssegéd (cook), egy hónapra jöttek, és a most a konyha igazi bábeli nyelvi káosz, ahol a Brúnó időnként franciául beszél – a tini franciák még nincsenek mély barátságban az angollal, mindegy alakul -, de jellemzően angolul, Florin és Máriusz időnként románba vált. Macsek lelépett helyett itt van Jan, egy 50-es arc, páran nem is értjük Brúnó választását, ők ugye lengyelt tolnak, én meg időnként elnyomok egy-egy szolid baszd meget.

 

2 komment

Címkék: zsé surferálom számokban

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariansurfer.blog.hu/api/trackback/id/tr661422544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balojazz 2009.10.05. 10:44:44

Hát ehhez nem lehet mit hozzászólni. Max annyit, hogy tégy félre annyi zsét, hogy legyen egy fullextrás aranyozott szörfszerelésed mikrobusszal meg kamerával. Adja a jóisten. Ehh... Mintha valami 5 éves kiscsávót hallgatnék. Rajzold le zsírkrétával is! Lécci.

demizson bobby 2009.10.07. 10:54:31

Gyenge poszt.... a szörfös videókat pedig gyűlölöm, egyébként kicsit a sielősöket is.
Gyere inkább haza és fizesd ki a gázszámlát.
világbérlet
süti beállítások módosítása